מערך "בדיקות גנטיות" של המרפאה מפורט באתר: בדיקות גנטיות במרפאה או בערך המתאים בגנופדיה.
1. בדיקת סקר מורחב לנשאות מחלות תורשתיות
בבדיקה זאת נבדקים בני הזוג למחלות התורשתיות הנפוצות בישראל (כ-466 גנים). מחלות תורשתיות מהוות מעל מחצית מהפגמים הקשים המולדים. אותן ניתן לבדוק רק מבדיקת הזוג (דגימת דם). מספיק לבצע את הבדיקה פעם אחת עבור כל ההריונות של הזוג. אם בני הזוג נמצאים נשאים לאותה מחלה יש סיכון של 25% למחלה זו בעובר – זאת ניתן לבדוק בכל היריון במי שפיר. הבדיקה גם כוללת את המחלות המבוצעות בקופה. לתאום תור לבדיקה: בטלפון של המרפאה או באינטרנט: בדיקות גנטיות במרפאה.
בדיקה זאת נעשית בשיטת ריצוף. כעיקרון הגנים נבדקים בשיטת ריצוף המאפשרת להוריד את הסיכון השארי למחלות הנבדקות למינימום.
בדיקה של נשאות לכ-466 מחלות תורשתיות הכי נפוצות וחמורות בכל העדות היהודיות וגם בלא יהודים (רוסים או מוצא אירופה) המבוצעת בשיטת רצוף של הגן – בדיקה זו מקיפה מאפשרת גילוי כל מוטציה הקשורה בוודאות עם מחלה ברצף האותיות של הגנים הללו. מומלץ לבצעה לשני בני הזוג במקביל כיוון שיש סיכוי גדול להימצא נשא לאחת המחלות, דבר הגורר אחר כך זמן מיותר להשלמת הבדיקה של הנשאות בבן הזוג.
מה הייתרון בסקר מורחב פרטי לעומת הסקר המבוצע במסגרת הסל (משרד הבריאות):
במסגרת התכנית הארצית של משרד הבריאות לגילוי נשאים למחלות תורשתיות, מוצעות מ-15.11.24, ללא עלות, בדיקות למספר מחלות נפוצות בעידות השונות בישראל (רשימת המחלות הנבדקות הלכה והתגברה עם השנים והיגיעה לסקר שביהודים במוצאים השונים כולל כ-130 מחלות)
– אולם הבדיקה שבסל מוגבלת רק למספר מוגבל של מחלות ובשיטה המאפשרת לגלות את הנשאות הקיימת באדם מסוים רק אם הנבדק מעדה (מוצא אתני) שהפגם הגנטי רלוונטי לאותה עדה. בפועל, בסקר של משרד הבריאות נכללות כ-130 מוטציות ביהודים, "'ומתוכם רק 4-30 הינן רלוונטית לזוג הספציפי (באשכנזים עד 30 ובשאר העדות רק בודדות)."' לא רק זאת, בסקר המבוסס על מוטציות שכיחות בעדה מסוימת נותר סיכון שארי לכל מחלה בה אחד מבני הזוג נשא למחלה מסוימת שמשאירה דאגה מסוימת בזוג.
לכן סקר רחב (שאינו בסל), המבוסס על ריצוף (NGS) של הגנים, בין אם הוא רק 466 מחלות ובין אם הוא של אלפי מחלות (כמו בסקר מבוסס על ריצוף אקסומי המפורט בהמשך דף זה) הינו מקיף בעשרות מונים וגם אינו משאיר סיכון שארי מדאיג. במקרה של ריצוף אקסומי היתרונות עוד רבים הרבה יותר כיון שזה מאפשר לבדוק מנגנוני מחלה רבים אחרים וגם משמש לבדיקות עתידיות של העובר בהיריון וגם של בני הזוג עצמם.
אין כל ספק שסקר מורחב יותר ככל שניתן, וזה שמבוסס על ריצוף אקסומי המפורט להלן בפרט, בעל עדיפות ניכרת על הסקר המוגבל שבסל.
בדיקה זו הינה כעת הבדיקה המומלצת על ידינו – עלותה כ- 2,900 ש"ח לזוג. לתאום תור לבדיקה: בטלפון של המרפאה או באתר לבדיקות גנטיות.
כדאי לבדוק החזר בביטוח פרטי ו/או בביטוחים המשלימים.
יש חברות אחרות בארץ ובחו"ל – לכל חברה יש מוצר מעט שונה ובהם מחלות הנבדקות רק אצלה ולא באחרות אך כולן מכסות את המצבים הכי שכיחים. להערכתנו הבדיקה במרפאתינו הינה הבדיקה המקיפה ביותר. לפרוט נוסף לחץ על הלינק : מידע בנושא בדיקות סקר הנשאות באנציקלופדיה של פרופ' שוחט.
בדיקה חדשה: בדיקת סקר נשאות מחלות תורשתיות מבוסס ריצוף אקסומי לזוג:
החלנו לבצע במרפאה בדיקה חדשה זו המנצלת טכנולוגיות מתקדמות של ריצוף אקסומי שהתפתחו מהר בשנים האחרונות ומאפשרות לבדוק מצבים רפואיים רבים שעד כה לא נבדקו בסקר המורחב. ראה פרוט בגנופדיה תחת הערך: סקר נשאות מחלות תורשתיות מבוסס ריצוף אקסומי
הפעם נבדקות נשאויות לאלפי מחלות גנטיות שאינן כלולות בפאנלים המורחבים למינהם, כולל מחלות המועברות מנשים נשאיות ללא תלות בגנים של האב, בעיות כרומוזומליות מזעריות ומצבים נדירים אחרים.
הטכנולוגיה התפתחה והעלות של הריצוף המלא של החומר הגנטי (ריצוף אקסומי ואף ריצוף גנומי) ירדה עם השנים. ניתן כיום לבצע בדיקת פאנל מורחב הכולל גם מצבים שלא נבדקו עד כה.
יתרונות בדיקת נשאות מבוססת אקסום/ גנום:
"'1."' הבדיקה מכסה את מה שנבדק בסקר המורחב הרגיל שנעשה עד היום והרבה מעבר לכך. באנליזה זאת נבדקים ומדווחים לכל אחד מבני הזוג כל המוטציות שנמצאות בגנים הנכללים בסקר הנשאות שהוגדר כסקר מורחב בישראל (על פי איגוד הגנטיקאים) פרט לשני גנים שיש להשלים לאישה שנבדקים ללא עלות בקופת החולים. ראה בהמשך מחלות שלא נבדקות ויש לוודא שמבוצעות לאישה בקופה.
"'2."' נעשית אנליזה נוספת לאיתור מחלות רצסיביות ששני בני הזוג נשאים להן. באנליזה זאת נבדקות לכל אחד מבני הזוג מוטציות בגנים נוספים (מעבר לאלה שנזכרו בסעיף 1) הגורמים למחלה תורשתית אוטוזומלית רצסיבית. ידווחו בדו"ח רק מוטציות בגנים ששני בני הזוג נמצאו נשאים להם.
"'3."' נעשית אנליזה לגילוי נשאות של מחלות הנגרמות משינוי בעל משמעות קלינית (גורם מחלה) בגן שנמצא על כרומוזום ה-X באישה – מנגנון תורשה בתאחיזה למין העובר. באנליזה זאת נבדקים אצל האישה גנים על כרומוזום ה- X לאיתור מוטציות פתוגניות. אם האישה נשאית באחד הגנים האלה קיים סיכון של 50% לכל עובר ממין זכר לקבל את הגן ולבטא את המחלה. עוברים ממין נקבה לא יהיו חולים.
"'4."' נעשית אנליזה של תסמונות הקשורות בשינויים בכמות החומר הגנטי באיזורים כרומוזומלים המוכרים כתסמונות עם חדירות לא מלאה. לעיתים בנבדק בריא יש חסרים ועודפים בחומר הגנטי שמגדילים את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות. לעיתים בריצוף אקסומי (ויותר מכך בריצוף גנומי) ניתן לזהות חלק מתסמונות אילו. לכן בדיקה זו אינה כלולה בבדיקה המבוצעת אך תדווח אם תיתגלה באקראי. למעוניינים בבדיקה של בעיות כמותיות בחומר הגנטי צריך לבצע צ'יפ גנטי (CMA) שהינה בדיקה מקיפה יותר.
"'5."' נעשית אנליזה של שינויים משניים הקשורים לבריאות של בני הזוג הנבדקים. באנליזה זאת נבדקים כל אחד מבני הזוג בגנים הקשורים לנטייה גנטית לפתח מחלות של הגיל המבוגר הניתנות למניעה על ידי מעקב או טיפול מתאים. נבדקים כ-80 גנים הקשורים בנטייה למצבים כאלה (בעיקר סרטן הניתן לגילוי מוקדם ומניעה, הפרעות קצב לבביות שניתנות לטיפול, וגנים למחלות שעלולות להתפתח בהמשך החיים וחשוב לאתרן ולטפל בהן מראש). רשימת הגנים הנבדקים נמצאת באתר: .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/clinvar/docs/acmg
"'6."' קבלת מידע שחוסך הוצאה כספית בהיריון. כל זוג שמתכנן לבצע דיקור מי שפיר בהיריון מקבל כיום הסבר על האפשרות להוסיף בבדיקת מי השפיר ריצוף אקסומי לעובר. זוגות שמבצעים את הבדיקה המורחבת על בסיס אקסום חוסכים למעשה את עלות הפאנל המורחב ויש להם כבר את החומר הגולמי לבדיקת אקסום בהריון. בדיקת אקסום בעובר מחייבת גם ריצוף אקסומי של ההורים במקביל. בני זוג שמבצעים את הבדיקה המורחבת בשיטת ריצוף אקסומי יוכלו להשתמש במידע הביואינפורמטי שיהיה בידיהם ואז בהריון יצטרכו להשלים רק ריצוף אקסומי לעובר.
"'7."' כל אחד מהנבדקים מקבל דיסק עם הרצף הגנטי ויכול להשתמש במידע זה בעתיד לבדיקות נוספות לפי צרכים רפואיים בכל שלב בחיים ללא צורך בריצוף חוזר. תתידרש לשם כך רק אנליזה חוזרת (בתשלום) של המידע הקיים בדיסק.
עלות הבדיקה: כ-2,900 ש"ח לכל אחד מבני הזוג. ניתן לבצעה במרפאה.
הבדיקה הזו אינה מיתרת את הצורך לבצע לאישה את בדיקת נשאות ל-X שביר, ניוון שרירים ע"ש דושן וניוון שרירים מסוג SMA – מחלות אלו נבדקות בקופה ללא תשלום.
2. בדיקת דם האם לאיתור תסמונת דאון (ועוד מספר מחלות כרומוזומליות) מדם אישה בהיריון:
בדיקות אלו מכונות NIPT ובשמם היותר מדוייק NIPS (קיצור של Non-invasive prenatal screening).
מדובר בבדיקת דם של האם בהיריון ובו יש דנ"א חופשי של העובר מעורב עם דנא חופשי של האם – הדנא של העובר מהווה כ-10% מהדנא החופשי בדם האם ונעשית הערכה סטטיסטית המאפשרת גילוי של מספר תסמונות – בדיקה זו הינה בעיקר לתסמונת דאון ומספר מצבים כרומוזומלים מעטים נוספים. לאחרונה גם ניתן לזהות מצבים לא כרומוזומומלים (מחלות הנובעות ממוטציה בגן בודד).
ניתן לבצע 3 סוגים (סדרי גודל) של מרכיבי הבדיקה:
- "בדיקה בסיסית": בדיקה של עודף או חוסר של כרומוזומים שלמים שאחראים לתסמונות השכיחות בלבד: תוספת כרומוזום 21 בעובר (תסמונת דאון), תוספת כרומוזום 18, תוספת כרומוזום 13, תוספת וחסר כרומוזום X ו-Y (הפרעות מספריות בכרומוזומי המין).
- "בדיקה כרומוזומלית מורחבת": בדיקה הכוללת בנוסף ל"בדיקה הבסיסית" גם תסמונות הנובעות מחסר של חלק של כרומוזום – תסמונות של שינויים מזעריים בכרומוזומים microdeletion- ישנן מספר תסמונות כאלו המתאפינות במוגבלות שכלית הנבדקות כולן בצ'יפ הגנטי המבוצע בבדיקת מי שפיר ואלו בבדיקה זו נבדקות חלק מהן.
- "בדיקה כוללת מולקולרית וכרומוזומלית מורחבת": בדיקה חדשה זו בדיקה הכוללת בנוסף ל"בדיקה הכרומוזומלית המורחבת" וגם תסמונות מנדליות הנובעות מפגם מולקולרי בתוך הגנים – מוטציות נקודתיות חדשות (מוטציות de-novo) בגנים הקשורים בתסמונות גנטיות קשות ונפוציות. זהו המנגנון העיקרי למחלות גנטיות אשר נבדק בבדיקת ריצוף אקסומי בבדיקת מי שפיר. כמובן שבדיקת מי שפיר עם תוספת של ריצוף אקסומי בודקת יותר מחלות.
הבדיקה החדשה בתחום ה-NIPT המבוצעת במרפאה מכונה KNOVA וכוללת:
א. בעיות כרומוזומליות: Trisomy 13, Trisomy 15, Trisomy 16, Trisomy 18, Trisomy 21, Trisomy 22 ובכרומוזומי המין: 45XO ; 47,XXX; 47,XXY; 47,XYY
ב. 12 תסמונות של חסרים כרומוזומלי: 1p36 del, 2q33 del, 4p16 del, 5p15 del, 8q23q24 del, 9p del, 11q23q25 del, 15q11.2-q13 del, 17p11.2 del, 18p del, 18q22q23 del, 22q11.2 del
ג. 56 תסמונות גנטיות מנדליות חמורות ושכיחות (מוטציות נקודתיות de-novo) בגנים הבאים: ASXL1, BRAF, CBL, CD96, CDKL5, CHD7, COL10A1, COL11A1, COL1A1, COL1A2, COL2A1, EBP, EFNB1, ERF, FGFR1, FGFR2, FGFR3, FLNB, FREM1, GLI3, HDAC8, HNRNPK, HRAS, KAT6B, KMT2D, KRAS, LMNA, MAP2K1, MAP2K2, MECP2, NIPBL, NRAS, NSD1, NSDHL, PTPN11, RAD21, RAF1, RIT1, RUNX2, SHOC2, SKI, SLC25A24, SMC1A, SMC3, SNRPB, SOS1, SOS2, SOX9, SPECC1L, STAT3, TCF12, TRAF7, TSC1, TSC2, TWIST1, ZIC1
לפרוט נוסף לחץ על הקישור: בדיקות לאבחון תסמונות כרומוזומליות ותסמונת דאון מדם האם ראה בגנופדיה של פרופ' שוחט. לתאום תור לבדיקה: בטלפון של המרפאה או באתר לבדיקות גנטיות.
במרפאתנו ניתן לפני הבדיקה מידע גנטי מותאם המדגים לזוג:
– מהו הסיכון לתסמונת דאון ולתסמונות אחרות לאור התוצאות של ההיריון
– מה יהיה הסיכון אחרי שתבצעו בדיקת דם מסוג NIPT.
– מה יהיה הסיכון שיהיה לעומת זאת אם תבצעו מי שפיר.
– מה הסיכון למחלות אחרות אם יש חריגות כלשהן.
3. כל בדיקה גנטית אם יש כבר ייעוץ גנטי מקדים מהמרפאה שלנו או יועץ גנטי/מכון גנטי אחר:
הבדיקות העיקריות שמבוצעות בדרך זו:
א. בדיקת סקר מורחב לנשאות של נטייה גנטית לסרטן –
– בדיקה זו כוללת ריצוף מעל 150 גנים הקשורים בנטייה גנטית לסרטן מסוגים שונים. בבדיקה נכללית כל הגנים בסל, וגם הרבה גנים אחרים. הבדיקה יסודית ומעמיקה בהרבה בהשוואה לבדיקות הנערכות במסגרת סל השירותים בקופה. ניתן לקבל החזרים דרך ביטוחים פרטיים.
נדרש ייעוץ גנטי מקדים או הפנייה מרופא מומחה בתחום עם המלצה לבדיקה.
עלות הבדיקה: 1,850 ש"ח לנבדק. ניתן לבצעה במרפאה. 350$ ישירות למעבדה ו-600 ש"ח למרפאה.
לתאום תור לבדיקה: בטלפון של המרפאה או באתר ל-בדיקות גנטיות.
ב. בדיקת ריצוף אקסומי בילדים עם מחלות גנטיות ו/או בדגימות מי שפיר.
בדיקות ריצוף אקסומי בדם לילדים עם מחלה גנטית – הבדיקה כוללת ריצוף אקסומי לילד ול-2 ההורים, עלות הבדיקה: 6,500 ש"ח (כולל מע"מ). אורכת 5-7 שבועות.
בדיקת ריצוף אקסומי בוחנת מחלות גנטיות רבות וקשות שלא מתגלות בציפ הגנטי שמבוצע במי שפיר וחשובה במקרים שיש ממצאים בהיריון המחשידים על סיכון גבוה למחלה גנטית. יש להביא את הייעוץ הגנטי ודנ"א שמופק ממי שפיר. כמות הדנ"א היא 3 מיקרוגרם. צריכים להגיע 2 ההורים של העובר ומהם אנו לוקחים רוק. במרפאה גם ממלאים את הפרטים בטפסים ואנו כותבים למעבדה את הסיפור הקליני. יש לקבוע במזכירות מועד הגעה לפגישה אצל אחראית על ניהול בדיקות גנטיות. מידע נוסף ניתן לקרוא בגנופדיה הערך: [[ריצוף אקסומי]]. עלות הבדיקה: 8,500 ש"ח לעובר +2 הוריו. אורכת כשבועיים.
ג. בדיקת רצף של גנים או בדיקת מוטציה שהתגלתה בבן משפחה
– הבדיקה בוחנת גנים מסויימים שהרופא הגנטיקאי המליץ לבדוק לשלול מצב של מחלה או נשאות למחלה. יש להביא את הייעוץ הגנטי. יש לקבוע במזכירות מועד הגעה לפגישה אצל אחראית על ניהול בדיקות גנטיות.
ד. בדיקת פאנל גנים למחלות גנטיות שונות
– בדיקות אלו נועדו לאתר הפגם הגנטי במחלות בהן יש הרבה גנים שגורמים לה. לדוגמא חירשות, קרדיומיופטיה, סכרת מסוג MODY, אפילפסיה, רטיניטיס פיגמנטוזה, ועוד ועוד ועוד. עלות הבדיקה: 410$-490$ ישירות למעבדה, כתלות במספר הגנים הנבדקים ו- 600 ש"ח למרפאה. נלקחת דגימת דם או רוק מהמטופל הנבדק. לאלו שיש כבר ייעוץ מקדים אין צורך בייעוץ גנטי וניתן לבצע ישירות את הבדיקה במרפאה.